A man’s home is his castle; deze traditionele zegswijze is vandaag nog net zo correct als in historische tijden. En dan gaat het niet alleen om de honkvaste residentie. Het gaat ook om de weerbaarheid want een kasteel mocht je niet zomaar binnengaan. Valbruggen, valhekken en poortgebouwen met grote sleutels waren hindernissen voor ongevraagde gasten. Helaas moeten we ook in de 21e eeuw onze huizen nog als kastelen beschermen voor binnendringers. Dat doen we nog steeds met sleutels en sterk beslag op die punten waar inbrekers denken binnen te kunnen dringen: de ramen en buitendeuren van ons huis. Het deur- en raambeslag is hierop aangepast en veel sterker uitgevoerd dan binnen beslag. Deurbeslag buiten is daarom een wat duurdere want meer beschermend type beslag. Het is inbraak werend beslag.

Vier typen deurbeslag buiten

Deurbeslag buiten is dus de eerste horde die dieven moeten zien te overwinnen. Uiteindelijk is elke deur of ieder raam te openen voor een inbreker, als hij maar lang genoeg aan het wrikken, sleutelen en breken is. En hier helpt inbraak werend beslag, bijvoorbeeld deurscharnieren met dievenklauwen. De inbreker heeft niet veel tijd om naar binnen te dringen want hij kan elk moment ontdekt worden. En juist door inbraak werend beslag win je tijd want je vertraagt de werkzaamheden van de onverlaat. Die daar niet van houdt omdat hij beseft dat als hij niet in een paar minuten binnen is, hij kan worden gesnapt. De frustrerende inbraakbeveiliging van je beslag zorgt ervoor dat hij zich snel terugtrekt en het elders gaat proberen. Er zijn vier soorten deurbeslag die je bij buitendeuren en -ramen kunt aantreffen:

• Sluitwerk (inbraakveilige sloten die voorzien zijn van keurmerk)

• Hangwerk (scharnieren met uitsteeksels die in het kozijn vallen, de dievenklauwen)

• Veiligheidsbeslag (denk aan antidiefstalprofielen en inbraak werende deurkrukken)

• Overig beslag (een controlerend kijkoogje zodat je ziet wie er voor de deur staat)

Vertraag het werk van de dief

Een moderne inbreker is voorzien van de nieuwste technische snufjes. Waren cilindersloten in buitendeuren, beschermd ook nog door deurschilden, vroeger een no-no voor dieven, tegenwoordig is dat niet meer zo. Er zijn criminelen gewapend met speciale schietinstrumenten die de cilinders in een seconde tijd uit de slotgaten kunnen schieten. Het gebruikelijke dievengereedschap bestond uit tang en breekijzer. Maar het breekijzer kan ook weinig doen bij buitendeuren en kozijnen die versterkt zijn met dievenstrippen ofwel antidiefstalprofielen. Die strippen schroeft de inbreker ook niet los want de montageschroeven kunnen, eenmaal vastgeschroefd, niet teruggeschroefd worden.

Maak alle deurbeslag buiten even veilig

Koop goed deurbeslag buiten om dieven te frustreren zodat ze zich terugtrekken. En vergeet niet dat je vaak meerdere deuren naar buiten toe hebt. Eigenlijk zou je je zij- en achterdeuren van nog beter antidiefstalbeslag moeten voorzien dan je voordeur. Die laatste staat meestal in het volle straatlicht en is voor iedereen op straat zichtbaar. Dat vindt een heimelijk werkende dief niks. Die gaat liever inbreken in de bosjes van je tuin, in de schaduw en uit het zicht van de doorgaande straat.