traditionele chinese geneeswijze

De traditionele Chinese geneeswijze wint hard aan populariteit in onze wereld. Het is dan ook goed om verder te kijken dan onze eigen westerse kennis als het aankomt op het genezen van ziekte en kwalen. Bijvoorbeeld in de vorm van acupunctuur en acupressuur.

traditionele chinese geneeswijze

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een veel toegepaste geneeswijze die vooral in China wordt gebruikt waarbij naalden op bepaalde punten in het onderhuids bindweefsel gestoken worden. De werking berust op het volgende: in ons lichaam bevinden zich onzichtbare banen waarlangs de energieën Yin en Yang lopen. Deze twee tegengestelde krachten, lopen voortdurend in elkaar over, maar kunnen ook uit balans raken. Een acupuncturist kan deze banen helpen weer terug te brengen door naalden te plaatsen op verscheidene plekken in het lijf.

Wat is acupressuur?

In zekere zin gaat acupressuur uit van dezelfde banen in het lijf al worden ze in deze techniek anders behandeld. Sommige mensen beschouwen acupressuur dan ook als een soort massage. Het is gebaseerd op het concept van levensenergie die door banen in het lichaam stroomt. Bij de behandeling wordt fysieke druk uitgeoefend op acupunctuurpunten met als doel blokkades in deze banen te doen verdwijnen.