De badkamer is voor veel mensen tegenwoordig een heuze welness ervaring. Steeds meer mensen genieten met volle teugen van de voordelen die een complete badkamer met zich meebrengt. Het kan dan gaan om een lekker bad nemen, een verfrissende douche of wellicht zelfs een ingebouwde sauna. In een badkamer heb je echter al snel wat extra verwarming nodig om er prettig te kunnen vertoeven. De meeste badkamers zijn voorzien van een convectie verwarming. En dat is een effectieve manier om de lucht snel op te warmen. Hierdoor voelt het ook lekker warm aan. Geen vuiltje aan de lucht zou je denken? Alle voorwaarden voor een prettig verblijf in je badkamer zijn nu vervuld, toch? Welnu, er kleven enkele nadelen aan deze manier van opwarmen.
Nadelige bijverschijnselen van convectie in een badkamer
Zoals hierboven beschreven wordt het lekker warm met een convectie kachel in een badkamer. Maar wat houdt convectie nu eigenlijk precies in? Slevhts de lucht wordt erdoor verwarmd. Objecten in de ruimte niet. Dit betekent dat de warme lucht als condens neerslaat op de muren, de vloer en het plafond. Dit kan op termijn zorgen voor schadelijke schimmel vorming.
De voordelen van infrarood verwarming in je badkamer
Infrarood verwarming verwarmd op een totaal andere manier. Zo verwarmd de straling van infrarood de personen en objecten in de badkamer, niet de lucht. Hierdoor worden de eerder genoemde muren, plafonds en vloeren niet meer kletsnat van de condens, waardoor schimmels geen schijn van kans hebben om zich te ontwikkelen. Hoewel een infrarood verwarming in je badkamer niet op een directe manier de lucht verwarmd, doet ie dat wel op een indirecte manier. Doordat de straling personen en objecten opwarmd, verwarmen zij op hun beurt weer de lucht. De objecten en de personen in de badkamer zullen warmer zijn dan de lucht. Dat zorgt er weer voor dat er zich dus geen condens kan vormen op de objecten. Ook is het hierdoor comfortabeler in de badkamer. Dit komt doordat de objecten in de badkamer worden verwarmd, ook de vloer lekker warm aanvoelt. Een infrarood paneel heeft een gemiddeld bereik van 3 meter.