Wanneer je van plan bent om een auto aan te kopen dien je er uiteraard rekening mee te houden dat er aandacht moet worden besteed aan verschillende soorten kosten. In eerste instantie is er natuurlijk de aankoopprijs van het voertuig. Deze kost dient éénmalig te worden betaald (gelukkig maar) zodat de eigendomsoverdracht plaats kan vinden. Dit is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat je rekening dient te houden met je BPM berekenen auto. Voor deze BPM geldt dat ze staat voor de belasting die in Nederland is ingevoerd voor personenwagens. Alles wat je hierover precies moet weten laten we je graag hieronder ontdekken. 

Hoe bereken je de BPM van een auto?

Wil je graag de BPM berekenen van het voertuig dat je van plan bent om aan te kopen? In dat geval zal je altijd rekening willen en tevens ook moeten houden met de aard van het voertuig. Is er sprake van een personenauto? Dan zal je bijvoorbeeld tot de vaststelling komen dat de BPM wordt berekend aan de hand van de CO2-uitstoot. Hoe gunstiger die uitstoot is des te lager deze kostprijs zal komen te liggen. Dit is alvast één van de vele redenen waarom het vandaag de dag meer dan de moeite waard kan zijn om ervoor te kiezen om te investeren in een milieuvriendelijke auto. 

De BPM berekenen auto gebeurt in de praktijk dus op een andere manier dan het berekenen van de BPM van een ander voertuig. Ben je bijvoorbeeld van plan om een motor aan te kopen of heb je er altijd al van gedroomd om een eigen camper te bezitten? In beide gevallen zal je tot de vaststelling komen dat er geen sprake is van een BPM welke wordt berekend aan de hand van de CO2-uitstoot. In dat geval wordt deze immers bepaald aan de hand van de aankoopprijs van het voertuig in kwestie. 

Ook belangrijk bij import of niet? 

De BPM berekenen auto is niet alleen belangrijk wanneer je ervoor kiest om een auto in Nederland aan te kopen. Voor heel wat mensen geldt bijvoorbeeld dat ze tegenwoordig zweren bij het importeren van een auto uit bijvoorbeeld Duitsland. Door te kiezen voor een dergelijke vorm van aankoop zal je tot de vaststelling komen dat de auto niet alleen over een voordeliger prijskaartje beschikt, bovendien geldt voor deze voertuigen in de regel ook dat ze heel wat beter zijn uitgerust. Dit gezegd hebbende dien je er bij import rekening mee te houden dat er ook zogenaamde BPM is verschuldigd. Veel mensen denken in de praktijk nog steeds vaak dat, dat alleen maar het geval is bij het aankopen van een auto in Nederland. Dat is dus echter helemaal niet correct.

BPM berekenen auto is duidelijk altijd belangrijk!

Wanneer je van plan bent om een grote aankoop te doen zoals een auto importeren zal je tot de vaststelling komen dat je altijd een goed beeld zal willen hebben van alle relevante kosten. Dat geldt dus ook voor de zogenaamde BPM. Omwille van deze reden is BPM berekenen auto altijd van cruciaal belang. Zonder het uitvoeren van een dergelijke berekening is het immers in de praktijk helaas niet mogelijk om jezelf een compleet beeld te verschaffen van alle relevante kosten bij de aankoop van je auto.