omgaan met stress

Stress kun je opdelen in vier verschillende fasen. Door deze vier fasen te weten kun je wat gemakkelijker omgaan met stress. De reden dat je door deze vier fasen beter kunt leven met stress is omdat, je hierdoor gemakkelijker kunt opmerken bij jezelf of je beginnende klachten hebt van stress. In de eerste fase is er meestal niets aan de hand. Je voelt je nog steeds goed en zit goed in je vel, maar je begint wel steeds minder rust te nemen en te genieten van de leuke dingen in je leven. Als je deze klachten begint te merken is het erg belangrijk dat je goed op jezelf blijft letten en zo nodig extra rust neemt en meer leuke dingen gaat doen. Naarmate je verder gaat in de vier fasen, worden de klachten steeds meer. 

Gezonde stress

Vaak wordt stress gezien als iets negatiefs, maar er is ook een gezonde soort stress. Bij de gezonde soort van stress kan je spanning voelen voor bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek, je rijexamen, een presentatie, enzovoorts. Gezonde stress kan verschillen per persoon. De ene persoon vindt het misschien heel spannend om voor een grote groep mensen te presenteren, terwijl een ander persoon het juist heel erg leuk vindt om voor een grote groep mensen te presenteren. Gezonde stress zorgt ervoor dat je een stuk alerter bent en dus sneller kunt reageren en het zorgt ervoor dat je geconcentreerd kan werken.

omgaan met stress

Ongezonde stress

Helaas komt dit bij veel mensen voor. Gezonde stress kan zich uiteindelijk vormen naar ongezonde stress. Als je steeds spanningen hebt en geen rust wilt nemen, heb je last van ongezonde stress. Omgaan met stress is dus erg belangrijk, om ervoor te zorgen dat je geen ongezonde stress krijgt. Na een lange tijd van hoge spanning en weinig rust, neemt je vermogen om leuke dingen te doen af en krijg je steeds meer moeite om trots te zijn op jezelf. Als je bijvoorbeeld een belangrijk project succesvol hebt afgerond kun je nog steeds niet trots zijn op jezelf.