De bevalling is per persoon verschillend. De één ervaart het als een prima tijd, de ander heeft veel kwaaltjes tijdens de zwangerschap. Je leeft uit naar de bevalling, omdat je jouw kindje wilt ontmoeten. Na de bevalling begint letterlijk en figuurlijk het nieuwe leven. In deze blog is te lezen wat je na de geboorte moet regelen, je herstel en worden enkele tips gegeven voor een goed herstel. 

Wat moet je regelen na de geboorte?

Na de geboorte van je kindje zijn er nog enkele zaken die geregeld moeten worden. Natuurlijk kun je zoveel mogelijk ervoor doen, maar er zijn enkele zaken die erna geregeld moeten. Zo moet je het kindje aangeven bij de gemeente. Dit moet binnen drie werkdagen anders kun je een boete krijgen. Het kindje moet een zorgverzekering hebben, dit is ook verplicht. Je hebt uiterlijk vier maanden om je kind aan te melden op je eigen zorgverzekering of die van je partner. Ook als je een testament hebt opgesteld is het belangrijk om erin op te nemen wie de zorg van je kinderen draagt mochten jij en/of je partner er niet meer zijn. Als je jouw kindje hebt aangegeven bij de gemeente kun je na enkele weken de kinderbijslag aanvragen. Bij je volgende baby zal deze aanvraag automatisch gaan. 

Herstel na de bevalling

Iedereen moet herstellen van de bevalling. Je bekkenbodem heeft erg veel te verduren gehad. Ondanks dat het lichaam ontzettend sterk moet je alles rustig oppakken, want anders zul je alleen nog maar meer klachten krijgen. Door alles heel rustig op te bouwen en echt te luisteren naar je lichaam zul je goed herstellen. Als je nog een lange tijd last blijft houden dan is het verstandig om een post partum consult bij een geregistreerde bekkenfysiotherapeut aan te vragen. De bekkenfysiotherapeut kan alles goed onderzoeken en adviezen geven over het behandelschema of oefeningen mee geven. Het sporten moet ontzettend rustig worden aangepakt. Ongeveer na 6 weken kan het sporten rustig aan worden opgepakt. Doe dit wel onder begeleiding en luister naar je lichaam. Als je bent uitgescheurt is het fijn om een zitring te gebruiken. De wond zal dan sneller genezen en je zit er niet op waardoor je pijn wordt verlicht. 

Tips voor een goed herstel

  1. Gun jezelf rust. Geef jezelf bij te komen van alles wat er is gebeurd. Je bent net vader of moeder geworden en dat is heel wat. Gun jezelf de tijd de eerste paar dagen om even lekker bij te komen van alles wat er is gebeurd. 
  2. Goed eten. Door goed te eten en alle vitaminen en voedingsstoffen te eten is dat erg goed voor je lijf. Je lichaam heeft behoefte aan zoveel mogelijk gezond eten. 
  3. Water drinken is ontzettend belangrijk om alle afvalstoffen uit je lichaam af te voeren. Zeker als je borstvoeding geeft.
  4. Slaap wanneer je baby slaapt. Door alle gebroken nachten die je hebt is het belangrijk om te slapen wanneer je baby ook slaapt. 

Wees trots op jezelf. Zorg goed voor jezelf en je kindje. En wees niet te kritisch op jezelf je hele leven verandert en je doet het goed.